Voeding

Orthomoleculaire voeding

Hippocrates zei het al: “Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Om dit vorm te geven is kennis nodig van voeding. Veelal eten we een ‘vulling’, waar ons lichaam niets mee kan, geen voeding van binnenkrijgt, of zelfs ziek van wordt. Dit alles, terwijl we ons hier niet bewust van zijn.
Als u in de praktijk komt, krijgt u altijd bij uw eerste consult een voedingslijst mee met algemene richtlijnen, tips en enkele recepten.

Daarnaast kunt u het prettig vinden om eens rustig over uw voeding na te denken en gericht te gaan werken aan verandering binnen uw voedingspatroon. Het kan heel andere voeding zijn dan u gewend bent om te eten en de smaak in de mond gaat geleidelijk aan veranderen. Om een verandering dan vorm te geven en niet te vervallen in het ‘oude’ patroon is het nodig om gedegen stappen te zetten, die uiteindelijk het doel hebben om een gezond en smakelijk voedingspatroon voor u en uw directe omgeving te creëren.

In de individuele gesprekken die worden gevoerd, wordt gekeken naar uw huidige voedingspatroon en hoe we dit stapsgewijs kunnen omzetten naar een voedend voedingspatroon, waarbij de lijdraad van orthomoleculaire voedingsleer het uitgangspunt zal zijn. Kookboeken die worden gebruikt zijn onder andere ‘(w)eten van heerlijk eten’- Rineke Dijkinga en de kookboeken van Rens Kroes. Daarnaast worden tips gegeven hoe deze manier van koken, eten en leven vorm kan worden gegeven vanuit de mogelijkheden die bij u aanwezig zijn. Dit houdt in dat u zelf de kapitein bent op dit schip. Bent u geïnteresseerd in een coachend gesprek rondom voeding, dan willen wij u uitnodigen om ook te kijken op onze pagina psychosociaal (therapeut Jantina Gyarmathy-Maliepaard) om de achtergrond van de therapeut te bekijken en haar visie op therapie. Tevens is er sinds 2018 een therapeut voedingsadvies en gewichtsmanagement aan onze praktijk verbonden (Diana Erades). Hiervoor verwijzen we door naar de pagina van Inner Food

Tevens worden ieder jaar groepsbijeenkomsten gehouden rondom voeding. Klik hier voor meer informatie.

Eet zo puur en natuurlijk mogelijk

Eet zo puur en natuurlijk mogelijk

Klik hier voor de Voedingslijst

Klik hier voor extra recepten: Recepten de hele dag door

Klik hier voor recepten met groenten

 

En nog een aantal recepten:

Nieuw:

Glutenvrije pepernoten

120 gram rijstmeel
100 gram amandelmeel
100 gram boter
120 gram donkerbruine basterdsuiker
1 ei
1 tl bakpoeder
2 el speculaaskruiden
snuf zout

Je doet alle ingrediënten in een kom bij elkaar en kneed het tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast. Hoe langer hoe beter, dat komt de smaak ten goede.

Draai kleine balletjes van het deeg ter grootte van een kleine knikker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor wat tussenruimte, ze lopen namelijk iets uit.

Bak de kruidnoten in 10-15 minuten op 170 graden.

Laat ze even afkoelen op de plaat voordat je ze op een rooster legt.

Bewaren: in een afgesloten trommel 2-3 weken. In de vriezer tot 3 maanden.

 

Courgettebrood (glutenvrij en koolhydraatarm)

– 1 grote tomaat of 100 gr. cherrytomaatjes
– 1 a 2 teentjes knoflook
– 200 gr. courgette
– 150 gr. amandelmeel
– 2 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder
– 2 eieren
– 2 el pesto
– handje ongebrande noten en/of zaden
– snuf zeezout
– peper naar wens
– 100 gr. zachte geitenkaas

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de bakvorm (cakeblik) eventueel in met wat kokosolie. Halveer als eerste de tomaatjes of snijd de grote tomaat in stukjes. Doe dit ook met de knoflook. Bak de tomaatjes enkele minuten samen met de knoflook en zet het tomatenmengsel even weg. Rasp de courgette fijn. Laat de rasp goed uitlekken of dep de rasp goed droog met een schone theedoek. Spatel hier de eieren, het amandelmeel, bakpoeder en de pesto doorheen. Spatel de noten en zaden door het beslag. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schenk het beslag in de bakvorm en verdeel stukjes geitenkaas en het tomatenmengsel over het beslag. Zet dit in de over voor zo’n 30 minuten.

 

Lunchgerecht

Salade witte asperge met veldsla en gerookte zalm of ei – 2 personen

2 witte asperges – schillen en met dunschiller in dunne slierten snijden – Meng dit met dressing gemaakt van: 1 eetlepel olijfolie, sap 1/3 citroen en 1 theelepel honing (voor de liefhebber nog een theelepel mosterd)

Grote hand vol veldsla – gewassen en op bord verdeeld – verdeel hierover de slierten asperge.

Leg hierop hoopjes gerookte zalm (1 pakje totaal) of ei

 

Humus
Meng in de blender/keukenmachine:
1 pot goed afgespoelde kikkererwten (biologisch)
1-2 tenen knoflook
1 flinke eetlepel tahin
Flinke scheut olijfolie
Theelepel gemalen komijnzaad
3 eetlepels water
Fair trade zeezout met kruiden
Eventueel eetlepel citroensap
Maak het dunner door toevoeging van water/olijfolie

Snijd groenten in reepjes/plakjes om te dippen in de humus. Denk aan:
Komkommer
Wortel
Paprika
Tomaat
Bleekselderij
Heerlijk als voorgerecht, tussendoortje, lunch of bij het hoofdgerecht.

 

Bloemkoolsoep
Snijd een grote ui in ringen en fruit deze 5 minuten in een soeppan, eerst zonder kokosvet, daarna met. Voeg daarna 3 geperste of geplette knoflooktenen toe, 1 grote zoete aardappel in schijfjes en een medium bloemkool in kleine roosjes. Voeg daarna 0,5 liter amandelmelk en 0,5 liter water met biologische bouillon toe en laat de groenten hierin beetgaar koken (ongeveer 10 minuten). Als de groenten beetgaar zijn, dan met de staafmixer of blender de soep pureren. Op smaak maken met zout, peper, curry en paprikapoeder. Garneer iedere soepkom met een handje zonnebloempitten. Een heerlijke verwarmende stevige maaltijdsoep in een wat koudere tijd van het jaar. (De bloemkool kan ook vervangen worden door broccoli)

Voor meer informatie over de gezonde voedingsstoffen van bloemkool kunt u hier klikken

 

Koekjes / lunch / tussendoortje: Banaan-choco-kaneel-koekjes

Meng door elkaar:

  • 2 bananen
  • 150 gram amandelmeel
  • 2 el rauwe cacao
  • 1 volle tl kaneel

Als alles is vermengd, roer je er nog een flinke hand rozijnen doorheen.

Maak hiervan hoopjes op een bakplaat en zet het in een voorverwarmde oven van 180 graden. 20-30 minuten.

 

Bonbons

Meng: 200 gram cacaoboter – 4 el gemengde notenpasta – 3 el honing – 3 volle – 4 el cacao – snufje zout. Maak hiervan bolletjes (rol indien gewenst door kokosrasp) laat afkoelen in de koelkast (2 uur).

 

Zadenbrood

Meng: 300 gram zadenmix + 150 gram studentenhaver of 450 gram zadenmix – 50 gram kokosvet met geur – 4 eieren – theelepel zout. Doe dit in een cakeblik met bakpapier – zet 1 uur in voorverwarmde oven op 160 graden (lekker met schapenkaas – naturel).

 

Avocado

Rooster een speltboterham – leg hierop geprakte avocado met beetje herbamarezout. Leg hierop:

Plakjes tomaat / gerookte zalm / plakjes gekookt ei

 

Smoothie 2-3 personen

Meng in de blender: 1 mango vruchtvlees – ½ komkommer – 1 appel – 1 stengel bleekselderij – paar roosjes broccoli of hand vol spinazie  – plakje citroen – stukje gember – scheut water.

 

Brownie-koekjes/broodjes

Meng 2 bananen, 1 volle el cacao – 1,5 theelepel kaneel – 180 gram amandelmeel

Als dit gemengd is: 1 volle hand rozijnen toevoegen en doorroeren

Maak hiervan kleine hoopjes op bakpapier en zet 20-30 minuten in de oven (afhankelijk van grootte – 175 graden).

 

Griekse salade

Vul grote schaal met stukjes van: 1 groene/rode paprika – 6 tomaten – ½ kokommer – 1 rode ui – handvol olijven – kleine el italiaanse gedroogde kruiden – kwart blok feta verkruimeld. Meng dit door elkaar. Maak op smaak met scheut olijfolie en balsamico azijn.

 

Vega tomatensoep met cashewnotenroom

Snipper 2 uien en fruit deze eerst zonder olie in de pan. Voeg daarna 3 teentjes knoflook toe en een tl kokosvet zonder geur. Roer dit kort door (zorg dat het niet verkleurt) en voeg dan 1 kg tomaten toe in kwarten en 600 ml gekookt water. Laat dit 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg dan 100 gram zoete aardappel toe (geraspt of in kleine stukjes) en cashewroom (week hiervoor 100 gram onbewerkte cashewnoten minimaal 4 uur in een bakje water, daarna doe je deze met scheut water in de blender en meng je tot massa). Laat dit nog 10 minuten zachtjes warm worden. Pureer dit met staafmixer allemaal fijn. En maak op smaak met 1 tl zeezout, kleine tl peper, 1 tl gemalen gedroogde tijm, ½  tl paprikapoeder. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden toe en basilicumblaadjes bovenop als garnering.